Menu

Pomôžme malému Leovi kúpiť staršie auto, aby mohol chodiť po doktoroch a na terapie

Trvanie výzvy: 26. júna 2024 - 20. augusta 2024

Cieľ výzvy

Kúpa ojazdeného auta na prevoz chorého chlapčeka Lea

Autor výzvy

Príbeh

Pomôžme malému Leovi kúpiť staršie auto, aby mohol chodiť po doktoroch a na terapie

Leo je ťažko postihnutý 5 ročný chlapček, ktorý zo dňa na deň celý ochrnul. Jeho rodičia sú zúfalí, ocko prišiel o prácu a ešte sa im aj definitívne pokazilo auto, ktorým Lea aj s jeho veľkým kočíkom a pomôckami prevážali k doktorom. Potrebujú vyzbierať peniaze, aby mohli kúpiť ojazdené auto a zabezpečiť Leovi starostlivosť, ktorú neustále potrebuje.

Keď som prvýkrát stretla malého Lea, bol to živý trojročný chlapček. Skákal, behal, spieval, tancoval. Také živé striebro. Boli sme u jeho rodinky na návšteve a potom sme sa dva roky nevideli a nepočuli. Rodinka býva v menšom dome v rómskej osade na východnom Slovensku. O svoje deti sa vždy vzorne starali, doma mali čisto a upratané, otec mal roky robotu na obecnom úrade. Mama Ivetka ostala v domácnosti, starala sa, varila. Vždy pôsobili harmonicky, nás gadžov vítali s otvorenou náručou a spoločne strávené dni a večery boli vždy vzájomne obohacujúce. 

Keď som mala minulé leto cestu okolo ich obce po dvoch rokoch, zastavila som sa len tak na kávu. V kuchyni som ostala prekvapene stáť. Malý Leo ležal úplne paralyzovaný v detskej postieľke. Na moju otázku, čo sa mu stalo, sa obaja rodičia rozplakali a ešte pár minút neboli schopní slova. Potom ukázali na dokrkvanú Bibliu opretú o kuchynský sporák. "Iba sa modlíme už..." povedali a znova sa rozplakali. Vyplo ho. Zo dňa na deň. Najprv horúčka, potom rýchlo do nemocnice... a odtiaľ sa vrátil celkom vypnutý. Nevie hýbať ničím. Nevidí, asi ani nepočuje. Iba leží. Nemohli sa pohnúť od odsávačky, ktorú mali pripojenú k eletrike a tak nikam nechodili. Lekári mu diagnostikovali Meningitídu a hydrocefalus okrem ďalších asi 5-tich diagnóz. Otec prišiel o prácu krátko po začiatku synovej choroby. Ako na potvoru. 

V ten prvý deň som tam ostala plakať s nimi, potom som sa nakopla. S partiou sme urobili zbierku na novú prenosnú odsávačku a liečenie v Kováčovej. Podarilo sa a malý Leo s maminkou zažil, i čo je to starostlivosť a profesionalita. Pokroky nedali na seba dlho čakať. Teraz pomaly začal hýbať nožičkami a rúčkami, občas urobí grimasu. Dokonca príjma aj  jemnú stravu ústami. Aby sa tento úspech opakoval, a aby sa Leo zlepšoval, bude musieť do Kováčovej znova. A Znova. A znova. 

V minulej výzve sme za krátky čas vyzbierali peniaze na Leov pobyt v Kováčovej, čo mu znova nesmierne pomohlo. Teraz sa však pokazilo auto, bez ktorého je rodina v osade, ďaleko od doktorov úplne paralyzovaná.  Navyše otec Roman aj má pracovné ponuky, avšak bez auta sa nevie do danej práce načas dostaviť. A preto im znova a znova musíme pomôcť. Nezamestnaní, aj keď veľmi sa snažiaci rodičia z rómskej komunity na východe Slovenska bez nás nemajú šancu zafinancovať liečbu a všetky pomôcky, ktoré potrebuje. Dávajú mu však to najcennejšie - tony a tony lásky. Za žiadnu cenu ho nechcú dať do ústavu. To by im zlomilo srdce. Aj keď Leo nekomunikuje a iba ležká, mamina a ocino ho neustále zaplavujú pozornosťou a láskou. 

Aktualizácie

Náš synček nás opustil20. aug 2024

Milí darcovia, srdečne ďakujeme za všetky Vaše príspevky, auto sme kúpili za nižšiu sumu, aj sme ho mohli chvíľu pre syna na cestovanie za lekármi využiť, avšak dnes nás náš milovaný synček náhle opustil, preto túto výzvu ukončujeme. Ďakujeme ešte raz za všetko.

Poďakovanie a prosba o pomoc25. júl 2024

Srdečne ďakujeme všetkým darcom za dary, na našu výzvu, stále však nemáme dostatok financií na auto, ktoré súrne potrebujeme na prevoz malého hlavne za lekármi. 

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?