Menu

Pomôžme ísť Jakubkovi s DMO na rehabilitačné pobyty, aby sa postavil na nožičky

Trvanie výzvy: 10. októbra 2024 - 15. januára 2025

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Radi by sme peniažky zo zbierky použili na rehabilitačné pobyty v Adeli centre v Piešťanoch a tiež na ambulantné Bobath terapie, baby plávanie a kúpu biolampy.

Príbeh

Pomôžme ísť Jakubkovi s DMO na rehabilitačné pobyty, aby sa postavil na nožičky

Jakubko má vyše rok a pol a má problém so stabilitou a koordináciou kvôli diagnóze DMO. Pri stoji sa dáva na špičky, nevie chodiť samostatne, chodiť ani popri nábytku, neštvornožkuje, menšie problémy mu robí aj ľavá ručička. Pravidelným a správnym cvičením má veľkú nádej, aby sa postavil na nožičky. Potrebné rehabilitácie a terapie sú však finančne náročné. Pomôžme Jakubkovi v napredovaní.

Ahojte, volám sa Jakubko a momentálne mám 1rok a 7 mesiacov. Som šikovný, vnímavý a usmievavý chlapček.
Milujem zvieratká, hranie s deťmi a hlavne s mojou mladšou sestričkou Aničkou, ktorá je odomňa mladšia o necelý rok. Viem si skladať rôzne stavebnice, viem množstvo slovíčok, napodobňujem zvieratká. Problém pri skúmaní sveta mi však robí chôdza a celková motorika mám Dmo spastickú diparézu - stuhnuté svalstvo na nohách a zároveň oslabené svalstvo na bruchu a chrbte. Problémy mi robí aj ľavá ručička, i keď ju používam no slúži skôr ako pomocná, pomocou ktorej si podám hračky a pod do tej pravej. 

Jakubko sa narodil v Marci 2023. Počas tehotenstva hrozil predčasný pôrod v 29tt avšak po mesačnej hospitalizácii sa podaril pôrod v termíne s nutnosťou vyvolávania pôrodu kvôli cukrovke u mňa ako maminy. Pri pôrode nastali komplikácie počas 7 hod malému klesali ozvy, spísali sa papiere na cisársky rez, avšak lekári to nechali zájsť až do bodu kedy po 7 hodinach sa išlo rodiť prirodzene. A chybou pri pôrode sa Jakubko zasekol v pôrodných cestách a na svet sa dostal za pomoci vákuum extrekatora "zvona".

Po pôrode vyzeralo všetko v poriadku, na druhý deň nám bolo oznámené, že má asymetriu postranných komôr (čo nemusí nič znamenať). Kubko ako rástol bol inteligentne šikovný, zvedavý chlapček, avšak zaostával v motorike. Bolo nam povedané, že to je spôsobené lenivosťou a pod. Avšak Kubko neštvornožkoval, nechodí, nepriťahuje sa k nábytku ani nič podobné a cca v jednom roku nám bola oznámená diagnóza: Dmo spastická diparéza dolných končatín + problémy nám robí aj ľavá ručička. Jakubko má problém so stabilitou, koordináciou kvôli Dmo - spastická diparéza dolných končatín - hypertonusu nôh a hypotonusu brušných a chrbtových svalov. Rehabilitovali sme za pomoci Vojtovej metódy avšak kvôli Afektívnym záchvatom, pri ktorých prestáva Kubko dýchať to nieje možné a cvičíme bobatha. 

Pri stoji sa dáva na špičky, nevie chodiť samostatne, chodiť ani popri nábytku, neštvornožkuje, menšie problémy mu robí aj ľavá ručička. Podľa názoru pani neurologičky bude chodiť a tým sa zaradí medzi zdravé detičky, avšak je potrebná častá a intenzívna rehabilitácia. Jeden pobyt v centre je finančné náročný pohybuje sa cca v sume 3000-4000€, ambulantné terapie cca 40€ za jedno 30min cvičenie. Taktiež dochadzánie na terapie, rehab. pomôcky ako biolampa bioptron ktorá stojí cca 1000€ a pod sú finančne náročné. Preto by sme týmto chceli požiadať o pomoc dostať sa na daľšie pobyty a rehabilitácie.

Diagnostikované Afektívne záchvaty mal cca v 2 mesiacoch kedy začal tak plakať, že zmodral a nedýchal a boli sme hospitalizovaný týždeň v nemocnici. Deti z toho cca do 5 rokov vyrastú, je to spôsobné hnevom a pod Intenzita záchvatov je premenlivá, niekedy je to lepšie, inokedy horšie. Je potrebné ho mať neustále pod dohľadom a predchádzať tomu, aby sa nedostal do silného záchvatu. 

V septembri sme absolvovali pobyt v Dunajskej Lužnej v rehab. nemocnici Tetis. Na Kubkovi vidíme menšie no pre nás veľké pokroky. A momentálne, koncom októbra, ideme na prvý Pobyt v centre Adeli, kde sa nám podarilo vyzbierať peniažky pomocou dobrých ľudí.

Zo srdca Vám ďakujeme.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?