Menu

Pomoc pre autistické dievčatko Nelku

Trvanie výzvy: 26. októbra 2023 - 26. októbra 2024

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Zbierka na opakovanú neurorehabilitáciu u doktora Veľa a delfinoterapiu

Príbeh

Pomoc pre autistické dievčatko Nelku

Nelka je 14 ročné dievčatko s detským autizmom. Intenzívne rehabilitácie a terapie je veľmi pomáhajú nestačí sa jedna či dve ročne, Nelka na to, aby mohla napredovať potrebuje oveľa viac rehabilitácií. Pomôžme Nelke v tomto boji, aby mohla začať rozprávať a posúvať sa vpred.

Dobrý deň, mnohí už náš príbeh poznáte. Nelka je 14 ročné dievčatko s detským autizmom. Narodila sa predčasne, so svalovou hypotóniou, silnou žltačkou a s podozrením na Downov syndróm, ktorý sa nakoniec genetickými testami nepotvrdil. Cvičila poctivo Vojtovou metódou 3× denne, aby dobehla svojich rovesníkov. Zo začiatku to vyzeralo, že z nej bude zdravé dievčatko. Naučila sa sedieť, chodiť. Vedela povedať pár slov, napodobňovať zvieratká, počítať do 10 ... Ale keď mala okolo 2 rôčkov, nastal zlom. Všetko zabudla, prestala vnímať, uzavrela sa do svojho sveta. Začala byť agresívna, do všetkého búchala, všetko ničila, neustále plakala, kričala, do toho sa smiala, prestala jesť, prospievať. Všetko a všetkých odmietala, ničomu nerozumela. Po mnohých vyšetreniach jej nakoniec stanovili diagnózu detský autizmus, poruchu reči a hyperkinetický syndróm. Okrem toho jej pribudlo ešte mnoho iných diagnóz (cysty v mozgu, ADHD, hypotyreóza, lymfodenopatia z očkovania, alergie ...). V 4 rokoch prekonala ťažkú psychózu. Ležala v nemocnici na detskej psychiatrii a odvtedy berie aj psychiatrické lieky. No vďaka Vám, milí darcovia, sme mohli opakovane podstúpiť neurorehabilitácie vo Varšave, oxygenoterapiu v hyperbarickej komore, fekálnu mikrobiálnu transplantáciu, delfinoterapiu, či aplikáciu kmeňových buniek do miechy. Počas prvej neurorehabilitácie sa zistilo, že sa jej nedostatočne okysličuje a neprekrvuje mozog a má oslabenú pravú stranu tváre. Preto nerozumie a nerozpráva. 

Nelkin stav sa terapiami postupne zlepšuje, aj keď máme ešte pred sebou dlhú cestu. Po každej z nich Nelka pomaličky napreduje, je vnímavejšia, veselšia, rozumnejšia, lepšie spolupracuje pri každodenných aktivitách. Snaží sa viac komunikovať (aj keď po svojom), má menej afektov. Bohužiaľ, jedna ani dve terapie nikdy nestačia, preto sa znovu na Vás, milí darcovia, obraciame s prosbou o pomoc pre našu dcérku. Za každý malý finančný príspevok, či zdieľanie nášho príbehu, Vám budeme nesmierne vďační. Bez Vás a Vašej pomoci by sme to nezvládli !!! Zo srdca ďakujeme! S úctou rodina Moďorošiová

Delfinoterapia: https://www.youtube.com/shorts/XFb8A1FtNUY

Neurorehabilitácia: https://youtu.be/qEnO4MLIso4?si=sZEYlKfzi7HLXjq_

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?