Menu

Pomôžte projektu Detský čin roka, aby mohol pokračovať aj v roku 2025

Trvanie výzvy: 7. októbra 2024 - 30. júna 2025

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Naše občianske združenie nemá zamestnancov a ani kanceláriu, všetko organizujeme popri našich zamestnaniach, pretože veríme, že projekt má zmysel. Všetky financie sú využité priamo na realizáciu projektu. Od štátu naše občianske združenie nedostalo žiadnu finančnú podporu. Aj vďaka vašej podpore budeme môcť opäť motivovať deti k všímavosti a k realizovaniu dobrých skutkov, ktoré si, ako veríme, odnesú do dospelosti.

Autor výzvy

Príbeh

Pomôžte projektu Detský čin roka, aby mohol pokračovať aj v roku 2025

Záchrana života, pomoc v rodine, priateľom i neznámym, ochrana prírody, integrácia znevýhodnených, spoločenská zodpovednosť, spolupráca, rešpekt. Dôležité témy, ktoré spája jedno. Detský čin roka. Od roku 2000 zapojil už 1 780 000 detí. Podporme projekt, aby pokračoval, rozvíjal sa a písal už svoj 25. ročník.

Projekt Detský čin roka motivuje konať dobré skutky a pomáha deťom zorientovať sa v hodnotách. Deti sa učia porozumieť realite cez skúsenosti svojich rovesníkov. Vďaka skutočným príbehom majú možnosť pochopiť, že pomoc a spolupatričnosť má rôzne podoby. Príbehy čítajú v školách a majú príležitosť sa vcítiť do reálnych detských hrdinov a uvedomiť si svoje vlastné možnosti. Práca s príbehmi podporuje v deťoch pocit zodpovednosti za prostredie, v ktorom žijú i za vzťahy, ktoré udržiavajú. Projekt Detský čin rok sa začína vždy v marci a trvá do decembra.

Každý rok je nominovaných 40 skutkov v ôsmich kategóriách:

·        Záchrana života

·        Pomoc v rodine

·        Pomoc rovesníkom

·        Pomoc ným ľuďom

·        Pomoc prírode

·        Dobrý́ nápad

·        Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin

·        Dobrý čin na nete

Najdôležitejšia časť projektu prebieha na školách. Desaťtisíce detí tu s učiteľmi na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka či v školskom klube čítajú skutočné príbehy a rozprávajú sa o hodnotách, ktoré príbehy prinášajú. Deti sa tak učia cez reálne príbehy iných detí ako pomôcť ľuďom i prírode. Po prečítaní reálnych detských príbehov môžu dať hlas jednému z 5 príbehov v každej kategórii, ktorý považujú za najcennejší.

Príbehy, ktoré dostanú najväčšiu podporu detskej poroty, získajú ocenenia Detský čin roka. 

Do projektu sa v roku 2023 zapojilo 26 061 detí z 318 slovenských škôl.


Čo hovoria o projekte jeho realizátorky? Saša a Magdaléna:

„Ak si povieme - chcem pomáhať prírode, je to taká všeobecná floskula. Ale keď si prečítate o tom, ako dvaja chlapci prenášali hynúce ryby z jedného rybníka do druhého, aby ich zachránili, alebo o chlapcovi, ktorý začal pomáhať v útulku pre opustené zvieratá na dedine, je to naraz iné, má to úplne inú hodnotu. Dostáva sa to do kontextu našej reality a my sa s tým vieme lepšie stotožniť.“

 „Každý rok príbehy o dobrých skutkoch čítajú, učia sa cez ne a identifikujú sa s nimi desaťtisíce detí. Je to také semienko dobra, ktoré je vložené do detí a časom vyklíči. Aj dnes sa stretávame s mladými dospelými, ktorí si spomínajú na niektoré príbehy, ktoré čítali v škole, a neraz uvádzajú, že im boli inšpiráciou pri výbere ich životného smerovania v podobe štúdia rôznych pomáhajúcich profesií. Svet v Detskom čin roka je svetom, aký by sme naozaj chceli žiť - plný empatie a spolupatričnosti.“

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?