Menu

Pomôžme Tomáškovi rehabilitovať, len vďaka tomu môže napredovať vo vývoji

Trvanie výzvy: 30. septembra 2024 - 30. júna 2025

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Financie budú použité na nevyhnutné náklady pre Tomáška - terapie, škôlka k cestovné náklady či rehabilitačný pobyt.

Autor výzvy

Príbeh

Pomôžme Tomáškovi rehabilitovať, len vďaka tomu môže napredovať vo vývoji

Vďaka pomoci ľudí, bude môcť takmer 3,5 ročný Tomáško absolvovať potrebné rehabilitácie, terapie či navštevovať súkromnú špeciálnu škôlku. Je to chlapček, ktorý v 2,5 roku ešte nehýbal pravou rúčkou, chlapček, ktorý milión krát denne padne kvôli diagnózam, ale vstane, pretože chce napredovať a byť ako rovesníci. Pomôžme Tomáškovi rehabilitovať, jeho diagnózy môžu tieto zručnosti zmazať behom pár chvíľ.

Drahí priatelia, za každú ochotu prečítať si náš príbeh a pomôcť vám už vopred veľmi pekne ďakujeme. Tomáško je obrovský bojovník, ktorý aj napriek nepriaznivým diagnózam, dokázal vďaka pravidelným rehabilitáciam a terapiám, neustálym novým podnetom rozbehnúť svoj psychomotorický vývin.

Tomáško je obrovský bojovník, ktorý oslávil svoje už 3-tie narodeniny. Prišiel na tento svet predčasne po rizikovom tehotenstvo v 35tt. Po narodení mal krátkodobé problémy s dýchaním, avšak tie rýchlo pominuli a domov ho pustili ako mierne hypotonické bábätko bez iných ťažkostí.

Čas však plynul, a postupne sa stav Tomáška začal rapídne zhoršovať, stal sa z neho handrový panáčik, nezaujímal sa o svet, nenapredoval vo vývoji a časom sa pridali aj epileptické záchvaty. 

Po mnohých a mnohých rehabilitáciach a terapiách začal s problémami chodiť i pracovať - v 2.5 roku neovládal ešte pravú rúčku, dnes je šikovný chlapček takmer na nerozoznanie od rovesníkov, ale žiaľ musí stále rehabilitovať navštevovať terapie, pretože jeho diagnózy a stav mozgu môžu tieto zručnosti zmazať behom pár chvíľ.

Neurologické vyšetrenia, a teda aj magnetické rezonancie hlávky , opakovane preukázali dysgenézu mozočku teda zlý vývoj malého mozgu a jeho zmenšenie oproti zvyšným častiam mozgu . Navyše nám mri ukázalo viacnásobné hlboké poškodenia bielej hmoty mozgu - čo môže znamenať jej postupné odumieranie.

Okrem toho stále Tomáška trápi hypotónia, kvadruhyperreflexia (dráždivejšie reflexy na všetkých štyroch končatinách) či valgozita členkov i vpadnuté kolená.

Tomáškova chôdza a pohyby sú nekoordinované a nestabilné s pridaným trasom . Začal aj rozprávať ale reč aj napriek bohatej slovnej zásobe je ťažko zrozumiteľná. Každý epileptický záchvat môže zhoršovať tieto problémy a jeho vývoj vrátiť späť.

Poškodenie mozočku ovplyvňuje aj jeho mentálny rozvoj v zmysle vysoko rizikového vývoja v zmysle poruchy autistického spektra. Od malička si tvorí svoj vlastný svet, so svojimi náladami. Preto na odporúčanie odborníkov navštevuje špeciálnu škôlku - ktorá je však súkromná.

Tomáško však svojou šikovnosťou a včasným zásahom, rehabilitovaním i terapiami pomaličky napreduje ale neustále potrebuje zdokonaľovať svoje pohyby, chôdzu i reč.

Pravidelne ambulantne navštevujeme rehabilitácie, logopédiu, špeciálnu pedagogiku, hipoterapiu a cvičíme s fyzioterapeutkou doma. Mimo terapii denne navštevuje škôlku ktorá je od nášho bydliska 30km vzdialená a súkromná teda si platíme všetko. 

Všetky tieto terapie a pobyty i škôlka sú pre nás extrémne finančne náročné, avšak nemôžme si dovoliť prestať keďže len vďaka ním Tomáško napreduje v psychomotorickom vývoji. Preto sa na vás obraciame s prosbou o pomoc, pretože aj vďaka vám Tomáško dokáže krásne napredovať.

Ďakujeme .

Aktualizácie

Tomáškove zdravie sa komplikuje ...11. okt 2024

Priatelia chceme sa poďakovať za každú pomoc 🫶

Tomáškov zdravotný stav sa zhoršil , nakoľko opäť kvôli refluxu dostal veľmi silnú laryngitídu a skončil až v nemocnici s dusením  sa ,oslabeným dýchaním, modraním,..

Ale on je bojovník zvládne to..  nám ostáva len dúfať že následky nebudú katastrofálne ...

Bude trvať opäť dlho, bude potrebných veľa  terapií - cvičení i pomôcok na dýchanie aby sa obnovila kapacita pľúc , opäť si bude musieť zvyknúť na aktivitu , vládať fungovať nakoľko teraz len leží., či nabehnúť na reč.. 

Ďakujeme že ste s nami 🫶

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?