Menu

Podporme Nikol na jej ceste za kvalitnejším životom

Trvanie výzvy: 11. septembra 2024 - 11. septembra 2025

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

na poplatky za byt, lieky, splatenie dlhov, nové okuliare a na špeciálnu kognitívno-behaviorálnu terapiu a práčku, ktorá nám prednedávnom doslúžila a nemáme si za čo kúpiť novú

Autor výzvy

Príbeh

Podporme Nikol na jej ceste za kvalitnejším životom

Nikol je dobrovoľníčkou Ligy za duševné zdravie. Odmalička bojuje s nepriazňou osudu čo sa odrazilo na jej zdravotnej stránke fyzicky i psychicky. Mala ťažké detstvo, nepríjemné zážitky ju sprevádzali i počas dospievania a v dospelosti čo sa prenieslo aj na jej zdravie. Poberá invalidný dôchodok, ktorý jej však nevystačuje na potrebnú zdravotnú starostlivosť i domácnosť. Pomôžme Nikol na jej ceste za kvalitnejším životom.

Milí darcovia,

volám sa Nikol som dobrovoľníčkou Ligy za duševné zdravie. Od malička vyslovene bojujem s nepriazňou osudu, čo sa podpísalo na mojom psychickom i fyzickom zdraví. Narodila som sa ako chlapec v roku 1982.

Ako 2-3 ročnej mi lekári diagnostikovali Hirschprungovu chorobu. Išlo o upchatie a prerušenie nervov v časti konečníku a hrubého čreva. Pomáha na to iba operácia. Od nízkeho veku som pravidelne prechádzala bolestivými vyšetreniami – kolonoskopiou.

Nepriaznivé prostredie na detstvo som mala aj doma.

Mám veľmi veľa chorôb, na ktoré beriem lieky, za ktoré musím doplácať: mám doničené celé hrubé črevo, alergiu na mlieko, možno aj alergiu na lepok – idem na kolonoskopiu, mám veľkú úzkosť z čoho mám extrémne hnačky. Mám alergiu na strukoviny, cukrovku, vysoký krvný tlak, obezitu, detskú mozgovú obrnu – ľahší stupeň, poškodený mozog – organickú afektívnu poruchu – psychickú poruchu. Mám epilepsiu a steanózu pečene z liekov. V minulosti mi bola diagnostikovaná zmiešaná porucha osobnosti, ale momentálne trpím iba úzkostnou a depresívnou poruchou. Uzdravovať mi pomáhalo a pomáha zmena rôznych identít, medzi inými aj pohlavia.

Kvôli môjmu zdravotnému stavu a výdavkov s ním, nebolo pre mňa možné platiť poplatky za byt – z toho mi zostali dlhy. Musím sa stravovať veľmi diétne – čo tiež stojí veľa, aj lieky veľa stoja. Pijem veľa liečivých bylinkových čajov. Na lieky miniem aj 70€ mesačne. Poberám invalidný dôchodok, so zníženou pracovnou schopnosťou na 80% a som držeteľkou preukazu ŤZP. Dôchodok mám len 360€, som vlastníčka bytu, na ktorý platím energie v sume 170 eur, mobil 45 eur, a zvyšok potraviny. Prípadne návšteva lekára. Mamina mi pomáha 70 eurami trvalým príkazom, ale len dočasne, pretože má posledný stupeň parkinsonovej choroby a je odkázaná na 24-hodinovú starostlivosť.

Momentálne nemám financie ani na nové okuliare, na vyšetrenie potravinových alergií, či na špeciálnu dlhodobú kognitívno-behaviorálnu terapiu, ktorá stojí okolo 50 až 100 € za sedenie, pričom by som ju mala absolvovať aspoň pol roka až rok, dva krát týždenne. Tak užívam ako akútnu pomoc 14 druhov liekov každý deň. Snažím sa pomôcť aj fytoterapiou, liečivými bylinkami, čo je tiež veľmi nákladné. 

Nemala som šťastný osud od malička aj v dospelosti som si prešla sexuálnym, fyzickým a psychickým násilím a šikanovaním.

Spolu so svojou priateľkou, aby sme našli zmysel života, zachraňujeme mačičky. Túto položku finančne náklady zabezpečuje priateľka, ktorá je ale rovnako na invalidnom dôchodku.

Budeme Vám vďační za akýkoľvek príspevok, z ktorého zaplatím najmä náklady na živobytie a zdravie.

Túto výzvu publikujeme v spolupráci s neziskovým združením Liga za duševné zdravie.

Aktualizácie

Mamina po ťažkej chorobe zomrela16. sep 2024

Milí darcovia,

mamina dňa 15.9.2024 po veľmi ťažkej chorobe, žiaľ, zomrela. Ďakujem za Vaše dary a budem naďalej rada a vďačná za akýkoľvek Váš dar.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?