Menu

Pomôžme mladej rodinke v ťažkej životnej situácii s dokončením stavby domu

Trvanie výzvy: 27. septembra 2024 - 27. septembra 2025

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Dokončenie stavby domu

Príbeh

Pomôžme mladej rodinke v ťažkej životnej situácii s dokončením stavby domu

Jakub spolu so svojou manželkou Julkou majú tri krásne detičky - Elišku, Líviu a mesačného novorodenca Natanaela. Ocitli sa v neľahkej situácii, nakoľko nie sú schopní dotiahnuť rekonštrukciu domu. Pri jeho kúpe sa nachádzali v stave, keď mali veľkú šancu na dokončenie. Jakub má 18 diagnóz, z toho posledná najnovšia prišla v decembri 2023, kedy pocítil, že mu chabne noha a nevie ju ovládať. Výsledkom MR vyšetrenia bol rozsiahly nález na ľavej strane mozgu. Vzhľadom na situáciu je finančne pre rodinu nemožné pokračovať v dostavbe domu. Pomôžme mladej rodinke s dokončením stavby domu.



Volám sa Jakub a spolu s mojou manželkou Julkou sa Vám chceme predstaviť a povedať Vám o našej životnej situáci. Sme manželia už 5 rokov a máme krásne detičky - Elišku, Líviu a mesačného novorodenca Natanaela. Ocitli sme sa v neľahkej situácii, nakoľko nie sme schopní dotiahnuť rekonštrukciu nášho domu.      
Pri jeho kúpe sme sa totiž nachádzali v stave, keď mi zdravie ešte ako tak slúžilo. A preto aj píšeme v nádeji a viere, že sa nájdu ľudia, ktorí by nám dokázali pomôcť. Mám 18 diagnóz, z toho posledná - najnovšia prišla v decembri 2023, kedy som pocítil, že mi chabne noha a neviem ju ovládať. Výsledkom MR vyšetrenia bol rozsiahly nález na ľavej strane mozgu. 


Odvtedy to bol kolobeh vyšetrení, kde sa postupne vylučovali vírusy, parkinson, tumor, nakoniec sa musela ukončiť biologická liečba obličiek, z ktorej tento zápal zjavne vznikol. Ďalšia liečba by viedla k smrti. Neurologický nález sa uzavrel s tým, že podstúpim v januári biopsiu mozgu a s ňou dodiagnostikovanie nálezu a tak som bol v decembri prepustený domov. Prežil som Vianoce s rodinou a 25.12. - na prvý sviatok vianočný - nad ránom som sa prebudil v stave, kedy som sa nevedel nadýchnuť. Privolaná záchranka a následné urgentné vyšetrenia zhodnotili, že ide o pľúcnu embóliu, a tak som bol letecky prevezený do VÚSCH v Košiciach na JIS. 

Embólia zázrakom pominula, všetky zvyšné vyšetrenia boli v norme a blížil sa termín preloženia na neurochirurgiu, aby som podstúpil zákrok biopsie mozgu. No následne po konzíliu neurochirurgov, pľúcnych lekárov, anestéziológov sa spoločne zhodli na tom, že nebudú riskovať kvôli mojim zvyšným diagnózam, lebo hrozilo, že by som sa z narkózy už neprebral. Aktuálne je nález na mozgu v regrese, čo ani nikto neveril, že je niečo také možné. Lekári povedali, že nález pôsobil ako mozgová príhoda 90-ročného dedka. A momentálne chodím, rozprávam, vnímam …, no občas mávam samovoľné kŕče (nohy, ruky a v tvári). V decembri to však bolo v stave, keď som sa učil chodiť, držať predmety, lúskať, trénoval som jemnú motoriku a mal som problém riešiť zložitejšie veci. 

Doslova som sa znova narodil ako náš Natan, takže aj viem, aké je nepríjemné mať plnú neprebalenú plienku. Aktuálne sa mi však zhoršil môj pľúcny nález, s ktorým bojujem od útleho veku. Kapacitu pľúc mám pod 30% a v 2023 som už absolvoval prvé predtransplantačné vyšetrenia, no skrz nález na mozgu neprichádzam do úvahy ako čakateľ na nové pľúca. Posledné 2 mesiace som odležal v nemocnici, a to na internom oddelení a potom v Hágoch so zapálenou cystou, ktorej zápal ma dostal až na ARO oddelenie. Aktuálne som konečne doma, no napojený 24/7 na kyslíku, lebo bez neho mi pri jednoduchých úkonoch klesá saturácia na veľmi nízke hodnoty.  S domom nám pomáhajú - ako vedia - najbližší, no došli nám už finančné prostriedky a možnosti. 

Skrz môj stav sme ani nemohli poistiť hypotéku. V decembri už raz hrozilo, že o dom prídeme, no ujali sa nás najbližší. Aktuálne nám hrubým odhadom bez prepychu, bez nejakých mimoriadne špeciálnych požiadaviek, čisto na kolaudáciu chýba cca 40 000€, a preto sa snažíme aj takouto formou osloviť ľudí, ktorí by boli ochotní nám prispieť a pomôcť v našej situácii. 

Posledný, najťažší rok v mojom živote a živote mojej rodiny mi ukázal, že Boh je stále so mnou. Aj keď tu bol od môjho narodenia, pretože som sa - podľa lekárov či vtedajšej medicíny - nemal dožiť ani 4 rokov, a potom padlo ešte niekoľko verdiktov môjho odchodu na večnosť. Až teraz si uvedomujem, že všetko, čo sa dialo, je jedna veľká milosť a choroba mi bola daná darom, pretože ma Boh stopol, doslova som musel vstať zo zeme... zastavil ma a dal mi okúsiť jeho sprevádzanie a silu modlitby, ktoré ma posilňovali počas každého vyšetrenia, hospitalizácie, prevozu. Musel som uisťovať lekárov, že plačem od radosti, že sú to slzy šťastia, nie bolesti. Boh ma vytrhol z hriechu, v ktorom som žil a žil som povrchným kresťanským životom, no počas adventného obdobia som prežil sám na sebe Veľkonočné trojdnie. 

Zažili sme útoky na jednotu rodiny, na vzťahy v rodine, ako som už spomínal, skoro sme prišli o dom a hlavne pokušenia zlomiť ma vo viere, no nedal som sa a bojoval, aj keď viem, že tento boj nie je na konci, no sľúbil som Bohu, že budem svedčiť o jeho milosrdenstve a jeho existencii. Ďakujeme všetkým darcom za ich štedrosť. 

Aktualizácie

Ďakujeme zo srdca za Vašu štedrosť 12. okt 2024

Ahojte! Ďakujeme Vám všetkým srdečne za Vaše povzbudenie a nakopnutie k ďalším krôčikom. Nesmierne si vážime každú finančnú pomoc.  

Každá správa nám pomáha myslieť pozitívnejšie (a to vieme že všetci máme svoje kríže a skúšky cez ktoré si prechádzame) 

Ešte raz sa Vám chceme už teraz poďakovať za tento vietor do plachiet 👏🏻

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?