Menu

Pomôžme Terezke chodiť bez bolesti

Trvanie výzvy: 29. augusta 2024 - 31. decembra 2024

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Vyzbierať peniaze na operáciu kolena (transplantácia autológnych chondrocytov 3. generácie) a následnú rehabilitáciu.

Príbeh

Pomôžme Terezke chodiť bez bolesti

Naša sestra Terezka je veľká milovníčka prírody, hôr, ornitológie a pohybu rôzneho druhu. V tomto roku doštudovala zoológiu, kde svoje záujmy a hodnoty spojila do profesie skúmať a chrániť prírodu. Bohužiaľ jej životnú cestu ovplyvnil nešťastný úraz, ktorý sa stal vo februári 2019. Terezka potrebuje operáciu kolena a následnú rehabilitáciu. Pomôžme Terezke opäť chodiť bez bolesti.

8. február 2019 je pre Terezku dňom, kedy sa jej výrazne zmenil život. Pri chôdzi do kopca sa pošmykla, noha sa pod ňu podvrtla a pri tom, ako na ňu dopadla, počula prasknutie. Na pohotovosti jej síce z kolena vytiahli 17 ml krvi, dali jej sadru, avšak poslali ju domov s tým, že noha je len podvrtnutá. Na kontrole o 7 dní však ortopéd skonštatoval, že sa jedná o natrhnutý vnútorný postranný väz. Liečil sa konzervatívnou cestou, dostala na mesiac na nohu ortézu. Po mesiaci nasledovali rehabilitácie a pomalý návrat do bežného života.

Terezka však aj po niekoľkých mesiacoch cvičenia neustále pociťovala bolesť. Nechala sa ošetriť u ďalšieho ortopéda, u ktorého absolvovala artroskopické ošetrenie kolena, pri ktorom jej vytiahli dva úlomky z jabĺčka. Terezka si z toho vie urobiť žart, že už má len ohryzok :)

Po artroskopii dostávala do kolena množstvo injekcií, žiaľ s nulovým efektom. Bolesť pretrvávala naďalej a ortopéd jej prípad uzavrel slovami, že jej už viacej nevie pomôcť. 

Terezka sa ale nechcela len tak vzdať. Navštívila mnohých ďalších odborníkov, ktorí jej radili veľa bicyklovať a veľa cvičiť za účelom posilnenia svalstva, ktoré by jej zastabilizovalo jabĺčko, pretože sa jej začalo vyklbovať. Bicyklovala a cvičila, koľko sa jej dalo, ale nakoniec sa aj tak muselo pristúpiť k operačnému riešeniu - plastike bočného väzu. Pri tejto operácii bola ošetrená aj poškodená chrupavka a to tak, že sa bunky jej zdravej chrupavky preniesli na miesto poškodenej chrupavky, všetko v jednom kroku. Po 6 týždňoch s ortézou a barlami opäť nasledoval kolotoč rehabilitácii a injekcií do kolena. Terezka bola kvôli tomuto zákroku nútená na rok prerušiť svoje štúdium.

Dnes od tejto plastickej operácie ubehlo 2 a pol roka, od samotného úrazu 5 a pol roka, Terezku však každodenne trápi bolesť, ktorá sa v posledných mesiacoch ešte zintenzívnila. Roky krívania a nesprávneho pohybového stereotypu kvôli bolesti si vybrali daň aj na chrbtici, kde sa jej vysunuli platničky a v dôsledku útlaku sedacieho nervu často pociťuje bolesť v celej nohe a v krížoch. 

Nepomáha fyzikálna terapia ani cvičenie. Bolesť ju limituje pri obyčajnej chôdzi aj v pokoji, rovnako pri bicyklovaní a pri väčšine cvikov, ktoré by jej pomohli spevniť svalstvo a zlepšiť chôdzu - jednoducho, bolesť je jej každodennou súčasťou, obmedzuje ju pri bežnom fungovaní, nemôže sa venovať svojim záľubám a zdokonaľovať si vedomosti v teréne a je pre ňu ťažké nájsť si prácu. 

Existuje pre ňu nádej na skvalitnenie života a úľavu od bolesti v podobe operácie, ktorá je však finančne veľmi náročná. Túto operáciu na Slovensku vykonáva len jeden jediný ortopéd a nie je hradená poisťovňou. Terezke ju indikoval z dôvodu nálezu stenčenej a poškodenej chrupavky pod jabĺčkom, ktorá sa časom stále viac a viac opotrebováva, spôsobuje odieranie, a môže prejsť až do artrózy. Keďže chrupavka sa nevie sama zregenerovať, je nutné ju nahradiť. 

Celý zákrok bude stáť približne 13 800 eur a prebieha v 2 krokoch:

1) počas artroskopie sa dôkladne preskúma stav všetkých častí kolena, zistí sa miera poškodenia chrupavky a odoberú sa chondrocyty - bunky zdravej chrupavky - z miesta, ktoré nie je váhonosné. Chondrocyty sa následne za špeciálnych podmienok nechajú rozmnožiť v laboratóriu, čo je finančne veľmi nákladné. Táto metóda sa nazýva kultivácia autológnych chondrocytov (KACH). 

2) otvorenou cestou sa kultivované chondrocyty po 4-6 týždňoch od začiatku kultivácie transplantujú na miesto poškodenej chrupavky.

Pri tomto zákroku bude taktiež Terezke jemne uvoľnený operovaný väz, ktorý ju veľmi ťahá a vyvíja neúnosný tlak na chrupavku pod jabĺčkom. 

Po dvoch mesiacoch chôdze pomocou barlí bez možnosti ohnúť koleno, bude Terezka potrebovať dlhodobú starostlivosť fyzioterapeutov. 

Pomôžme jej zbaviť sa každodenných bolestí a dopomôcť jej k tomu, aby mohla normálne fungovať a tešiť sa z pohybu.

Za akúkoľvek darovanú sumu vopred zo ❤️ ďakujeme! 

Sestra Lucka v mene celej rodiny (rodičia a 4 súrodenci)

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?