Menu

Oprava strechy farského kostola v obci Skýcov

Trvanie výzvy: 12. júna 2024 - 31. augusta 2024

Cieľ výzvy

Získané finančné prostriedky budú použíte na výmenu strešnej krytiny na farskom kostole. Je potrebné demontovať starú krytinu, následne urobiť nové latovanie na pôvodný krov, ktorý je ešte zachovalý a položiť novú krytinu, ktorá bude korešpondovať s historickým charakterom budovy.

Príbeh

Oprava strechy farského kostola v obci Skýcov

Prosíme o pomoc pri oprave strechy farského kostola v obci Skýcov. Je potrebné vymeniť strešnú krytinu, pretože hrozí zatekanie a poškodenie malieb v kostole. Pre komunitu veriacich je finančne náročné vyzbierať sa na plnú čiastku potrebnú na opravy strechy kostola. Pomôžme farnosti s nevyhnutnými opravami.

Farnosť Skýcov sa nachádza neďaleko okresného mesta Zlaté Moravce v Nitrianskom kraji. Je to malebná obec situovaná do krásnej prírody pohoria Tribeč. V obci býva vyše 900 obyvateľov prevažne rímskokatolíckeho vierovyznania. Farnosť bola zriadená v roku 1809. Z tohto roku pochádza aj empírový rímskokatolícky kostol. Vyníma sa z diaľky na návrší pod Vápenným vrchom. Je zasvätený Nanebovzatiu Panny Márie. Je to jednoloďová stavba s rovným uzáverom presbytéria. Vo farnosti pôsobili viacerí významní kňazi, medzi najznámejších hodno spomenúť biskupa Mons. Michala Buzalku, ktorému bola na priečelí kostola odhalená pamätná tabuľa. 

Kostol bol zrenovovaný v roku 1938 počas pôsobenia kňaza Štefana Halmoša v Skýcove. Šindľovú strechu nahradila škridľa. Drevené okná boli vymenené za železné, kostol bol vymaľovaný z vnútra. Odvtedy však zub času si vypýtal svoju daň a je potebné kostol znova postupne opravovať. Už dlhšie obdobie sa snažíme získať dostatok financií na opravu strechy kostola, ktorá je v zlom stave. 

Sme však menšia farnosť, zo štátnych inštitúcii sme nedostali zatiaľ žiadne dotácie, komunita veriacich je menšia a v súčasnej dobe sa nedokáže zložiť na celý projekt rekonštrukcie.  A tak projekt s rozpočtom cca 50 000 Eur postál na nedostatku financii. Farníci a oslovení podnikatelia na tento účel prispeli sumou cca 14 000 Eur (do konca mája 2024). Boli oslovené viaceré firmy, ktoré farskému úradu doručili cenové ponuky na rekonštrukciu. Pohybujú sa v rozmedzí od 40 000 Eur do 70 000 Eur. Po získaní dostatočných prostriedkov by sme radi transparentným spôsobom spolu s ekonomickou radou vybrali dodávateľa, ktorý zrealizuje rekonštrukciu. V rámci rekonštrukcie je potrebné zabezpečiť lešenie, odvoz stavebného materialu, urobiť nové latovanie na pôvodných zachovalý krov a položiť novú krytinu bobrovku. Je potrebné ešte vymeniť žlabový systém a bleskozvod. Vzhľadom na zvýšené náklady na energie farnosti nie je možné začínať nové zbierky pre miestnych veriacich, ktorí už dlhé roky pomáhali a sú zväčša v dôchodkovom veku. 

Z tohto dôvodou sa obraciame aj na ľudí dobrej vôle z iných častí Slovenska a zahraničia, ktorí majú vzťah k viere a kultúrnym hodnotám. Preto by som vás chcel poprosiť o aspoň malý milodar na tento zámer. Verím, že sa nájdu dobrí ľudia ochotní pomôcť.  V mene veriacich ďakujem!

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?