Menu

Pád z kolobežky mi zmenil život

Trvanie výzvy: 7. februára 2024 - 31. marca 2024

Cieľ výzvy

Zabezpečiť Róbertovi kvalitné intenzívne rehabilitačné pobyty v Centre Svetielko, pomôcť mu dobehnúť svojich rovesníkov pomocou rôznych podporných, viaczmyslových terapií.

Autor výzvy

Príbeh

Pád z kolobežky mi zmenil život

Róbert má 21 rokov a pád z kolobežky zmenil rovno niekoľko životov, nie len ten jeho. V roku 2022 začal študovať na vysokej škole a chvíľu na to sa všetko behom sekundy zmenilo. Teraz potrebuje pravidelne rehabilitovať, aby sa jeho stav mohol zlepšovať.

Róbert je po ťažkom úraze hlavy, kedy po viac ako hodinovom oživovaní a strate vedomia musel byť uvedený do umelého spánku. Mal zlomeninu lebky, krvácanie do mozgu, poúrazový opuch mozgu, pomliaždenie pľúc, bol umelo ventilovaný, následne podstúpil kraniektómiu (operačne mu odobrali časť lebky, čím zmiernili opuch, aby nedošlo k ešte väčšiemu poškodeniu mozgu). Slová „pripravte sa na najhoršie“ sú už chvála bohu za nami, aj keď mi v hlave stále rezonujú a nikdy nevieme čo nás ešte čaká. Po prepustení z nemocnice sme pochopili čo znamená, že teraz je už všetko vo vašej réžii. Jedna z diagnóz – čiastočné ochrnutie, v Robkovom prípade viac vľavo, mu nedovoľovala samostatne chodiť, sedieť či zmeniť polohu na posteli bez cudzej pomoci, bol plienkovaný a ležiaci. Podarilo sa nám rehabilitovať v NRC Kováčová, potom zase cvičenia doma a v centrách. V lete znova absolvoval operáciu, kde mu vrátili časť chýbajúcej lebky, aby po čase mohol znova rehabilitovať naplno. Nevie
hýbať ľavým chodidlom a prstami, čo nepomáha ani stabilite pri chôdzi. Keďže u Róberta došlo k poškodeniu mozgu ako aj k poruche pamäte, hlavne krátkodobej, mentálne sme sa trochu vrátili v čase. Navštevujeme psychológov ale aj hyperbarické centrum, oxygenoterapia by mu mala pomôcť pri regenerácii mozgu, zlepšiť motoriku, zmierniť spasticitu ale aj zlepšiť stabilitu. Je pred nami ešte veľa hodín rehabilitácií, aby sa jeho stav zlepšoval a preto chcem touto cestou poprosiť o finančnú pomoc pre nášho syna Róberta.

Príspevkom na túto výzvu sa Váš dar zdvojnásobí až do výšky 1000 eur. Pravidlá k tejto spolupráci nájdete na nasledujúcom linku: https://blog.ludialudom.sk/pravidla-grantoveho-programu-nasobime-pomoc/

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?