Menu

Pomôžte zabezpečiť dôstojné bývanie rodine v núdzi

Trvanie výzvy: 1. februára 2024 - 30. novembra 2024

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Chceli by sme rodine zabezpečiť domov plný tepla, svetla, s kúpeľňou, záchodom a ozajstnou kuchyňou, ktorú si oni teraz nevedia ani predstaviť. Tým novým domovom by mohol byť cenovo prístupnejší „Drevodom s 3 izbami“ Chceli by sme im dopriať len celkom obyčajný život, hodný 21 storočia. Prosíme dobrých ľudí kto môže, vie a má chuť tak urobiť, budeme veľmi vďační za túto milú, skromnú a rokmi utrápenú rodinku. ĎAKUJEME

Autor výzvy

Príbeh

Pomôžte zabezpečiť dôstojné bývanie rodine v núdzi

V obci Modrany na juhu Slovenska žije rodina v starom domčeku, kde chýba aj životné minimum ako voda, kúpelňa a WC. Mladá matka s mentálnym postihnutím, so svojimi tromi deťmi (vek 17, 14, 8) a starým otcom bojujú s nedostatkom základných vecí. Mamina celé dni v zasneženom, mrznúcom počasí kála drevo na dvore s ručnou pílkou, záchod je k dispozícii len vo dvore (či prší, či sneží), vonkajšie múry popraskané, vlhké steny, pleseň, zo stropu padá omietka, strecha stará, zateká. Pomôžme tejto rodinke s náhradným bývaním.

V obci Modrany na juhu Slovenska žije rodina vo veľmi  starom domčeku z hliny, kde chýba aj životné minimum ako voda, kúpelňa a WC. Dom je vo veľmi zlom stave, podľa stavebného odborníka a odborníka na statiku za krátky čas bude ich domček neobývateľný. Mladá matka s mentálnym postihnutím (poberateľ invalidného dôchodku), so svojimi tromi deťmi (vek 17, 14, 8) a starým otcom bojujú s nedostatkom financií, ktoré  im nedovoľujú, aby si mohli zaobstarať náhradné bývanie formou „Drevodomu“, aj keď pozemok  na to majú.

Rodina prežíva ťažké obdobie po 14-tich rokoch utrpenia z násilia, vyhrážok, vydierania. Dve z troch detí sú ZŤP – jeden z nich má vrodenú hemofíliu, čo znamená, že jeho život je v neustálom ohrození. Ďalšie dievča je hluchonemé bez možnosti komunikácie pomocou posunkovej reči, pretože nemá nikoho, kto by ju to mohol naučiť.

Ťažké životné situácie sa stávajú beznádejnými len vtedy, ak ich nemožno nijako zmeniť. Našťastie to nie je prípad rodiny 39-ročnej Zsuzsanny Radochovej, všetky jej tri deti sú nejakým spôsobom šikovné, nadané, nápomocné a veľmi vďačné.

 Aby však mohli žiť v dôstojnejších a bezpečnejších podmienkach, potrebujú pomoc od dobrých ľudí z vonka.

Vďaka Nitrianskemu dobrovoľníckemu centru a ďalším dobrým ľuďom, ktorí už o ich situácií vedeli, oslávila štvorčlenná rodina Vianoce 2023 prvýkrát tak, ako mnohí z nás. Dostali nielen vianočný stromček, ale aj potraviny a darčeky. Keď teda padla otázka, aké boli sviatky, deti si vybavujú len príjemné spomienky. Navyše, keďže sú silno veriaci, hovoria aj o vianočnej bohoslužbe, na ktorej Robertka Hajnalka (8) vystúpila s krátkou recitáciou:

"Márne klopú, všetky brány sú zatvorené / nemajúprístrešie na noc",

 hovorí veľmi pekne sformulovanú báseň. Každopádne, keď vyrastie, chce byť policajtkou. Prvé, na čo si spomenie keď hovorí o škole, sú "pravidlá" ktoré treba dodržiavať a samozrejme, to, že má od septembra 29 jednotiek. Je veľmi šikovná, inteligentná, úprimná a vždy na slovo počúva. Je radosťou celej rodiny, v ktorej má veľkú podporu, aby sen stať sa policajtkou a tak pomáhať a chrániť, neostal len jej snom....

Stredná dievčina, Adela  Zuzana (14), je hluchonemá, ale aj napriek tomu dokáže svojim spôsobom vyjadriť svoj vnútorný svet. Rovnako ako aj jej sestra chodí do miestnej základnej školy v Modranoch, kde ju pani učiteľka učí ručné práce a je v tom naozaj veľmi šikovná. Ako samouk sa naučila aj iné ručné práce, ktoré ako nám od komunikovala keď vytvorí, plánuje za pár eur predať, aby mala svoje vlastné vreckové, ktoré doteraz nemohla nikdy mať. Pletenie šálov, čeleniek alebo kreslenie obrázkov toto je len útržok, ktorý dokazuje jej záľubu v ručných prácach a výtvarnom umení – žiaľ neovláda posunkovú reč, takže rodina komunikuje vlastným kódovým systémom. Veľmi by si priali pre Adelku, aby navštevovala takú školu, kde by sa to mohla naučiť. Poprípade nájsť osobu, resp. špeciálneho pedagóga, ktorý by ju to naučil.

Starší brat Peter (17) je veľmi tichý, skromný chlapec, vo svojom vnútri ukrýva svoj veľký sen – možno si raz zahrať basketbal, no žiaľ kvôli svojej diagnóze tento sen zostáva snom, aj keď svoju 2m výšku na to má. Učí sa za kuchára na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Komárne, kde má veľkú podporu zo strany spolužiakov a vedenia školy a jeho najbližším cieľom je získať maturitu. Tak, ako v kuchyni, aj v každodennom živote však musí byť veľmi opatrný: má diagnostikovanú  vrodenú  hemofíliu (krvácavosť). Občas sa stane, že u ňho drobná nehoda spôsobí neuveriteľne veľké komplikácie masívnej  krvácavosti, pre ktoré je dlhodobo hospitalizovaný v nemocnici.

Zuzana Radochová, ktorá má duševnú poruchu spojenú s poruchou reči, je nútená sama živiť svoje deti. Okrem invalidného dôchodku vo výške 499 eur, sa môže spoliehať len na rodinné prídavky. Matka sa napriek sťaženým podmienkam a nepriaznivému zdravotnému stavu, snaží zo všetkých síl postarať o svoje tri deti, ale ďalšie výdavky s bývaním, si už žiaľ nemôže dovoliť. V domčeku z hliny v ktorom žijú nie je zavedená voda (studňa), mama nosí vo vedrách vodu na varenie, zohriatie, aby vedela  okúpať detí v strede miestnosti. Deti ani nepoznajú čo je to sprchovať sa v kúpeľni, kúrenie (malá piecka na drevo). Mamina celé dni v zasneženom, mrznúcom počasí kála drevo na dvore s ručnou pílkou, záchod je  k dispozícii len vo dvore (či prší, či sneží), vonkajšie múry popraskané, vlhké steny, pleseň, zo stropu padá omietka, strecha stará, zateká. Je najvyšší  čas, nejakým spôsobom pomôcť tejto rodinke s náhradným bývaním. 

Rodina bola žiaľ dlhodobo 14 rokov vystavená psychickému afyzickému týraniu, z prostredia blízkej osoby.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?