Menu

Ženy ženám - Nech dieťa môže zostať s mamou

Trvanie výzvy: 28. novembra 2023 - 1. marca 2024

Cieľ výzvy

Pomôcť desiatim konkrétnym ženám - mamám/babkám samoživiteľkám, ktoré sa kvôli korone ocitli v náročnej životnej situácii. Peniaze budú využité na to, aby deti nemuseli ísť do detského domova. Zaplatíme matkám nájomné a náklady spojené s bývaním, ako sú elektrina, plyn a voda.

Príbeh

Ženy ženám - Nech dieťa môže zostať s mamou

Na Slovensku je dnes až 30% rodín ohrozených chudobou. Sú to prevažne slobodné matky s jedným alebo viacerými deťmi, ktoré sa aj pri menšom výpadku príjmu dostávajú do kritických situácií. Zlá ekonomická situácia a následná strata bývania je najčastejším dôvodom toho, že deti sa ocitajú v detských domovoch.
Preto vznikol projekt Ženy ženám, ktorý môže pomôcť 10 konkrétnym ženám a ich deťom, u ktorých hrozí odobratie do detského domova.

Mária, Milena, Diana, Lucia, Lenka, Ľubka, Zuzka, Daniela, Oľga a Aďka sú slovenské matky samoživiteľky.

Materstvo je azda najvzácnejšia úloha v živote človeka. O tom, aké je materstvo náročné hovoriť nemusíme. Ide o veľkú obetu, najmä keď matka nemá nikoho, o koho sa môže oprieť. Tieto matky vždy povýšili potreby detí nad svoje vlastné. Každá z nich má obrovskú vnútornú silu a odhodlanie svoje ich správne vychovať a milovať, do posledného momentu. Bohužiaľ, z rôznych dôvodov ostali na všetko samy a dnes bojujú za to, aby o svoje deti neprišli.

Iniciatíva Ženy ženám vznikla preto, aby niekto konečne naplnil aj potreby týchto matiek. Prostriedky, ktoré spoločne vyzbierame budú do posledného centu rozdelené medzi tieto matky a ich rodiny. Ich potreby sa jemne líšia, ale základ je rovnaký. Bezpečný domov a teplé jedlo na rodinnom stole.

Matky sú dlhodobo sprevádzané sociálnymi pracovníkmi, ktorí im poskytujú psychické aj finančné poradenstvo, ako aj materiálnu a emocionálnu podporu.

Prečítajte si ich životný príbeh a podporte ich, aby o svoje deti neprišli.

1. Aďka

Adriana žila s priateľom kúsok od Bratislavy a obaja pracovali vo fabrike. Žili v garsónke, ktorú pre nich zabezpečil zamestnávateľ. S priateľom chceli deti a preto mali obrovskú radosť keď zistili, že Adriana otehotnela. Kvôli tehotenstvu však nevládala ťahať nočné vo fabrike a pracovný pomer ukončila. Priateľ ich dokázal naďalej živiť, no necelý rok po pôrode malého Sebastiánka mu prišiel na svet ďalší brat, Marko.

Adrianin vzťah sa však postupom času začal meniť a jej priateľ začal piť viac, ako by sa na mladého otca patrilo. Problémy boli doma aj v práci a keď sa jeden deň v práci neukázal, dostal výpoveď. Vyhodili ich aj z bytu a po hľadaní bývania skončili v krízovom centre v Českej republike. V tom čase bola Adriana tretíkrát tehotná s malým Samkom. Jej priateľ si však našiel inú a svoju rodinu opustil.

Adriana si po čase našla nového priateľa, ktorý jej sľúbil, že sa o ňu a jej deti postará. Mal rodinný dom, ktorý prechádzal rekonštrukciou a mali sa doňho nasťahovať. Adriana mu uverila a rozhodla sa s ním ostať, pretože chcela aby jej deti vyrastali v stabilnom a bezpečnom prostredí. Ukázalo sa, že klamal. Žiadny rodinný dom neexistoval, išlo o drogovo závislého človeka. Práve v tom čase bolo o to viac zneistujúce zistenie, že je opäť tehotná. Po troch chlapcoch sa jej konečne narodila dcérka, malá Aďka.

Ako bývalá domováčka dostala možnosť nastúpiť do CDR Veľké kapušany, ktoré organizovalo ročný program, práve pre odchovankyne: matky samoživiteľky. Počas programu sa mala naučiť materinským zručnostiam, kde žila rok so štyrmi malými deťmi. Keď čas vypršal a musela program ukončiť, išlo o zlomový moment, Adriana nemala kam deti zobrať a sama už ďalej nevládala. Rozhodla sa vzdať svojich detí. Toto rozhodnutie je nočnou morou pre každú matku. Milovala ich, ale nemohla sa ďalej pozerať na to, v akých podmienkach vyrastajú. Neistota ju dohnala na pokraj a bola presvedčená o tom, že ako matka kompletne zlyhala. Na úrade jej však povedali, že existuje zariadenie, kde môžu ostať spolu s deťmi.

Nasťahovala sa do Centra pre obnovu rodiny Úsmevu ako dar v Bratislave. Po ukončení materskej začala intenzívne hľadať prácu, s cieľom zarobiť si na vlastný podnájom. Ako matka štyroch detí je však nájsť stabilnú prácu veľmi ťažké. Najmä v jesennom období sú deti často chorľavé a vyžadujú si prítomnosť matky. Je samoživiteľkou 4 detí a jednou z najsilnejších žien, akú sociálni pracovníci Úsmevu ako dar za roky práce stretli. Jej deti sú celý jej život. Napriek tomu je nemožné byť na všetko sama.

2. Zuzka

V malej dedinke pri Leviciach, staršom dome privítala sociálnych pracovníkov Úsmevu ako dar na prvý pohľad veľmi skromná, pokorná mamina Zuzka a jej dve deti. 4 ročná Zuzka a 14 ročný Jarko. Povedala im veľa o jej minulosti aj o jej snoch. Ako malá vyrastala vo veľmi skromných podmienkach. Potom, ako našla životnú lásku a porodila dve deti opísala život ako ťažký, ale rovnako krásny.

Potom, ako sa im narodili deti túžili po vlastnom, skromnom domčeku. Otec začal pracovať ako šofér kamiónu, aby svoju mladú rodinu zabezpečil. Zuzka v tom čase poberala rodičovský príspevok a starala sa o deti a domácnosť. Malá Zuzka mala zníženú imunitu a bývala často chorľavá. Najkrajšie boli víkendy, keď bola celá rodina spolu a ocko bol doma. Manželia svoju lásku k drevu a prírodným materiálom preniesli aj do svojho útulného bývania, spoločný čas trávili vyrábaním nábytku a vybavenia do domácnosti. Žili skromne, ale pokojne.

Otec sa jedného dňa vracal na víkend domov a mali dohodnuté plány na spoločný víkend. Dostal sa do vážnej autonehody, pár kilometrov od domu. V ten deň tragicky zomrel a rodina prišla o otca. V deň, keď sme Zuzku spoznali to bolo 9 mesiacov, čo sa jej život zmenil od základov...

Napriek tomu je Zuzka aj so svojimi deťmi veľkou bojovníčkou. Zo dňa na deň ostala sama na chod domácnosti, splácanie bývania a hypotéky, výchovu detí a zabezpečenie financií na ich potreby. Odvtedy spolupracuje so sociálnymi pracovníkmi, ktorí sú jej psychickou oporou a dostáva materiálnu a finančnú pomoc.

Vianoce, ktoré sú pre rodinou obdobie spojené s tragédiou sa im už druhý rok snažia spríjemniť, aby sa jedného dňa pre nich opäť stali sviatkom pokoja. Chorobnosť mladšej dcéry ale i vzdialenosť obce od väčšieho mesta je stále silnou prekážkou pri hľadaní trvalej práce, nehovoriac o emocionálnej ťarche spojenej so stratou manžela. Minulosť sa zmeniť nedá, ale pomôcť Zuzke prekonať toto psychicky i finančne ťažké obdobie môžeme aj my...

3. Ľubka

Stará mama Ľubka má 64 rokov a žije v Lučenci. Manžel ju opustil už dávno a na výchovu detí bola vždy sama. Aktuálne sa stará o svoje 3 vnúčatá Helenku ( 16 ), Vivien ( 15 ) a Ľubomíra ( 13 ). Ich rodičia sú drogovo závislí a starostlivosť deťom poskytuje starká v podstate od ich narodenia. Mama ani otec o svoje deti neprejavujú žiadny záujem. Ľubka svoje tri vnúčatá vychováva v domácnosti, kde žijú s jej druhou dcérou a jej synom, teda štvrtým vnúčaťom. Prostredie, v ktorom žijú, je zanedbané, momentálne obývajú jednu veľkú miestnosť s pristavanou kúpeľňou a kuchyňou. Okolie ich príbytku je veľmi chudobná a špinavá oblasť. Vykurujú malými kachľami na drevo a delia sa o dve staré postele, zatiaľ čo jej dcéra so synom spia v kuchyni.

Ľubka robí všetko, čo je v jej silách, no výchovu zvláda len veľmi ťažko. Je v dôchodkovom veku a staršie dievčatá majú tendenciu byť problémové, čo je zapríčinil ich skoro neexistujúci vzťah s biologickými rodičmi.

Ľubka spolupracuje s organizáciou Úsmev ako dar, so Sociálnou kuratelou a taktiež s ambulanciou Centra pre deti a rodiny Lučenec. Je veľmi dochvíľna, snaživá a na stretnutia chodí pravidelne.

Akútne potrebuje nové ubytovanie, pretože podmienky ich domova nie sú vhodné na výchovu maloletých detí. Rodine hrozí, že budú všetky vnúčatá odobrané do Centra pre deti a rodiny.

Najstaršia Helenka nedávno prežila veľmi traumatickú udalosť, bola unesená, nafetovaná a znásilnená. Po tejto skúsenosti prepadla do silnej depresie a odmietla pokračovať v školskej dochádzke, kvôli šikane spolužiakov. Vysmievali sa jej, že je prostitútka. Ľubka sa stará o všetkých členov jej rodiny, vrátane jej syna, ktorý je bezdomovec a počas zimy ho nedokáže nechať v mínusových teplotách na ulici. Celý jej život je prepletený sklamaniami a obetou pre druhých. Je veľmi pokorná a odhodlaná, ale sama to zvládnuť nedokáže. Ľubica a jej rodina potrebuje finančnú pomoc, aby si zabezpečila lepšie ubytovanie.

Ďalších 7 príbehov nájdete a webe https://zenyzenam.ludialudom.sk/pribehy-matiek/

Ďakujeme, že vám príbehy týchto matiek nie sú ukradnuté.


Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?