Menu

Záchrana pre Martinu na boj s rakovinou je drahá imunologická liečba

Trvanie výzvy: 21. novembra 2022 - 30. apríla 2024

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Chcela by som vyzbierať peniaze na modernú imunologickú liečbu pre moju sestru. Keďže je liečba dlhodobá a poisťovňa žiadosť o úhradu nákladov zamietla, obraciame sa na vás!

Autor výzvy

Príbeh

Záchrana pre Martinu na boj s rakovinou je drahá imunologická liečba

Pani Petra prosí o pomoc pre jej sestru Martinu, ktorá trpí rakovinou. Existuje liek, ktorý by sestre zachránil život, poisťovňa ho však odmieta zaplatiť kvôli tomu, že liek nie je na Slovensku kategorizovaný. Liek je však schválený Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a sestre už prvé dávky veľmi pomohli. Jedna dávka stojí 4000 €, čo je pre rozpočet rodiny neúnosné. Pomôžme Petrinej sestre v boji s touto zákernou chorobou.

Dobrý deň,

volám sa Petra Fábryová a túto výzvu píšem pre moju 44 ročnú sestru Martinu, ktorá je žiaľ, onkologická pacientka. Liečbu, ktorá by ju mohla zachrániť, resp. už ju zachraňuje, jej však poisťovňa nechce zaplatiť! Modernú imunologickú liečbu totiž zatiaľ platíme svojpomocne. Sestra z nej výrazne benefituje, ale je veľmi drahá. Už nás stála 16 tisíc eur a ak si ju aj naďalej budeme musieť platiť sami, zruinuje nás to.

Moja sestra je aj matka, partnerka, dcéra, teta, kamarátka, pani učiteľka, ktorú ľúbime a chceme, aby tu s nami ešte dlho bola.

V roku 2019 bola Martine diagnostikovaná rakovina krčka maternice a podstúpila náročnú rádioterapiu a chemoterapiu. Liečba sa zdala byť veľmi úspešná, no po roku a pol sa ochorenie vrátilo. Následne bola sestra liečená systémovou chemoterapiou a biologickou liečbou, ktorá po čase prestala byť účinná a sestre sa zdravotný stav doslova z týždňa na týždeň zhoršoval.

Po konzultácii s ošetrujúcou onkologičkou i onkologičkou z Onkologického ústavu Svätej Alžbety bola v auguste 2022 podaná žiadosť o imunologický liek Keytruda. Keytruda predstavovala novú a veľmi sľubnú nádej v boji s touto chorobou, navyše, krátko predtým Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila a zaregistrovala indikáciu tohto lieku aj v prípade cervikálneho karcinómu.

Žiaľ, žiadosť bola Všeobecnou zdravotnou poisťovňou zamietnutá, s odôvodnením, že liek nie je kategorizovaný a zároveň nie sú schválené podmienky úhrad pri danej terapeutickej indikácii.

Keby moja sestra žila v inej európskej krajine, liek by dostala. U nás však nie. To, že nie je kategorizovaný totiž neznamená, že by nebol riadne vedecky overený. My vieme, že na jej diagnózu zaberá, napokon, lekárka by jej ho inak nepredpísala. Náš zlý systém jej ho však odmieta preplatiť!!!

Keďže sme nevideli iné východisko a nechceli sme tento boj vzdať, rozhodli sme sa liečbu hradiť sami. Sestre bolo už po 2-3 dávkach subjektívne lepšie, momentálne nepotrebuje žiadne lieky proti bolesti, je aktívna, cvičí, plánuje návrat do práce. 

Podanie jednej dávky stojí 4000 eur, každé tri týždne a z tohto dôvodu je liečba z dlhodobého hľadiska neúnosná. V rámci rodiny sme minuli dostupné zdroje a preto sa obraciame na Vás a prosíme o finančnú pomoc. 

Vopred ďakujeme za každý príspevok, ktorý pomôže sestre financovať liečbu a žiť taký obyčajný, šťastný a plnohodnotný život.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?