Menu

Postavme Adamka na nohy

Trvanie výzvy: 9. mája 2022 - 1. augusta 2022

Cieľ výzvy

Na čiastočnú úhradu nákladov liečby PEC

Autor výzvy

Príbeh

Postavme Adamka na nohy

Zbierka na úhradu nákladov Adamkovej diagnózy Pes equinovarus

Ahojte ujovia a tety :)

Volám sa Adamko,narodil som sa 9.4.2022, aj keď o 4 týždne skôr,no už som sa nevedel dočkať,čo ma tam vonku čaká. Zatiaľ je to tu super,no nečakal som, že v dvoch týždňoch budem mať na nohe moju prvú sadričku po tom,čo si ma pozrelo veľa ujov a tiet v bielych plášťoch. Všetci mamine a tatovi potvrdili moju diagnózou- PEC (Pes equinovarus, club foot, konská noha).

Ale ja sa nevzdávam a už vôbec nie po tom,čo rodičia zistili, že moja diagnóza sa dá úspešne liečiť až u 90% detičiek,no musí sa s ňou začať, čo najskôr. Najefektívnejšou a najúspešnejšou metódou je Ponsetiho metóda, no bohužiaľ nikto ňou na Slovensku moju nožičku vyliečiť nevie. Tak sme absolvovali náš prvý výlet do Viedne k Doz. Dr. Christoferovi Radlerovi, ktorý nám potvrdil diagnózu a naložil mi moju prvú sadričku. Poviem vám- to bolo plaču (len neviem, či som plakal viac ja alebo mamina).

Čaká ma ešte ďalších minimálne 5 sadier, potom operácia (tenotómia),tak ďalšia sadra na dlhé 3 týždne a potom špeciálne ortézy až do mojich 4-5 rokov.

Ale keďže poisťovňa danú liečbu neprepláca, mamina s ocinom skúšajú šťastie pri vyzbieraní aspoň pár €, ktoré by pomohli uhradiť moju liečbu vo Viedni.

A teraz niečo k mojej diagnóze:


Ponsetiho metóda bola vyvíjaná celé desaťročia lekárom Ignaciom V. Ponsetim a dnes je považovaná za najefektívnejšiu a najúspešnejšiu metódu liečenia konskej nohy /Používané sú aj pomenovania golfová noha, pec equinovarus congenitus, PEC alebo clubfoot./.

Najbližším pracoviskom s certifikovanými odborníkmi na túto metódu je ortopedická klinika Speising vo Viedni, kde od r. 2002 lieči touto metódou Doz.Dr. Christof Radler.

Ponsetiho metóda je primárna forma neoperačnej liečby, kde sa cez jemnú manipuláciu a týždenné nakladanie vysokých sadier noha skoriguje za 5 – 8 týždňov. Sadry ťahajú väzy a šľachy nohy a vďaka ich korigujúcej sile formujú kosti do správnej polohy.

Tenotómia – Preťatie Achillovej šľachy je malý zákrok, ktorý sa vykonáva na nohe nad pätou v krátkej anestézii, ide cca o 5mm rez . Vďaka tomu je možné nohu zdvihnúť smerom dohora a šľacha sa zahojí v naloženej pooperačnej sadre.

Po zložení poslednej sadry potrebuje dieťa špeciálne Ponsetiho topánky ( John-Mitchellove dlahy), ktoré sú spojené tyčou a vytáčajú nohy smerom von.


Touto metódou je možné dobre korigovať asi 90% prípadov.

Tak to je v skratke, prečo sa nevzdávam a verím, že čoskoro budem behať po parku a zahrám si s tatinom futbal.

Všetkým vám veľmi pekne ďakujem, aj keď len za prečitanie či zdieľanie.

S pozdravom,

váš malý kamoško Adamko :-)

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?