Menu

Kmeňové bunky v Mexiku – nádej pre Tobiáška

Trvanie výzvy: 22. novembra 2021 - 22. novembra 2022

Cieľ výzvy

Cieľom tejto výzvy je zabezpečiť finančné prostriedky na liečbu kmeňovými bunkami v Mexiku pre Tobiáška a na náklady spojené s cestou tam a naspäť.

Príbeh

Kmeňové bunky v Mexiku – nádej pre Tobiáška

Tobiáško je vytrvalý bojovník v boji za zdravie. Jeho zbraňami sú vytrvalosť, odhodlanosť, túžba po krajších zajtrajškoch.

Milí priatelia, touto výzvou vás chcem zo srdca poprosiť o finančnú pomoc na Tobiáškovu liečbu kmeňovými bunkami v Mexiku.


Tobiáško má dnes 4 roky. Máme za sebou silné 4 roky. Prišiel na svet v zdaní plného zdravia. Vyvíjal sa a napredoval ako všetci jeho rovesníci. Prvý zlom, kedy sme si uvedomili, že nie je všetko v poriadku, prišiel po 2. povinnom očkovaní, keď mal Tobiáško 5 mesiacov. Tobi sa za pár dní zmenil. Zo životaschopného bábätka sa stalo ležiace dieťatko, ktorému telíčkom zvláštne šklbalo. Tobi zosmutnel. Prišla prvá diagnóza – epilepsia, Westov syndróm a s tým súvisiace ďalšie zdravotné problémy – regres vo vývoji, pozastavený psychomotorický vývin, atrofia zrakových nervov (oslabený zrak), CVI, hypotónia, DMO. Prognózy žiadne. Vraj sa uvidí. Tobi však zabojoval hneď na začiatku svojej ťažkej cesty za vytúženým zdravím.

Po zastabilizovaní zdravotného stavu sme začali s Tobiáškom rehabilitovať, kedy už po niekoľkých terapiách bolo vidieť prvé pokroky. Malý krátky úsmev, natiahnutie ručičky nesmelo za hračkou v kočíku..  Pre nás to znamenalo neskutočný posun vpred, dodávalo nám to nádej, že Tobiáško to všetko zvládne. Tobiáško je síce už 4 ročný chlapček, mentálne a pohybovo však stále na úrovni malého dieťatka. Je sledovaný vo viacerých špecializovaných ambulanciách. Neustále hľadáme nové možnosti liečby, chodíme na vyšetrenia do zahraničia, konzultujem jeho zdravotný stav s odborníkmi, veľa rehabilitujeme, cvičíme, absolvujeme mnohé terapie a je vidieť, že tá snaha má zmysel, pretože Tobiáško pomaličky napreduje, nevzdáva sa a stále bojuje. 

Prvý výrazný pokrok sme videli po našej prvej delfinoterapii, keď mal 2 roky. Dovtedy sa vedel Tobiáško obrátiť len z chrbátika na bruško a žil si kdesi ďaleko vo svojom svete. Už po prvých terapiách sa začal Tobi pretáčať aj z bruška na chrbátik, zlepšil sa mu spánok, začal vnímať stále viac a viac okolitý svet. To však bez pravidelných rehabilitácií, kedy skúsení terapeuti nacvičujú vytrvalo správne pohybové vzorce, bez stimulácií mozgu cez ďalšie podporné terapie, bez správnej diéty, ktorá harmonizuje celý ten poočkovací chaos a bez všetkých tých ďalších maličkostí, ktoré majú však veľký význam v celom tom napredovaní, ten úspech by nebolo možné dosiahnuť. Je to jedna veľká spolupráca. Dnes vďaka našej viere, všetkej tej snahe, pomoci a v prvom rade Tobiáškovej bojovnosti sa tento malý chlapček dnes už stavia na nohy, s pomocou urobí krok, sám sa udrží v sede. Pre niekoho samozrejmosť, pre nás dôvod na radosť a oslavu. Tobiáško síce nerozpráva, ale na jeho tváričke je vidieť tú radosť z každého jedného ďalšieho pokroku, keď niečo nové dosiahne, niečo nové objaví. Sme na dobrej ceste a budeme sa snažiť náš smer nestratiť. 

Trošku nám vietor z plachiet vzala posledná diagnóza. Ojedinelá. Genetická mutácia na géne KAT6A – Arboleda-Tham syndróm. Ale kormidlo sme nepustili z rúk. Tobiáško to zvládne. Lebo tá šanca tu je. Spolu to zvládneme. Vytrvalo a tvrdo na sebe pracuje a úspechy prichádzajú. Dnes chvíľu sám ustojí, s oporou za ruky urobí krok. Nezastavíme sa. Čaká nás náročný rok. Okrem pravidelných intenzívnych rehabilitačných pobytov, terapií chceme ísť znovu k delfínom a nielen to. Tobi je pripravený dosiahnuť ďalší veľký míľnik. Tvrdo sa pripravoval a dnes je pripravený podstúpiť liečbu kmeňovými bunkami v Mexiku. Kmeňovými bunkami sa dajú nahradiť poškodené alebo choré bunky. Kmeňové bunky tak zastupujú dôležité mechanizmy regenerácie a opravy v tele. Spojila som sa s klinikou v Tijuane, ktorá má s touto liečbou niekoľkoročné skúsenosti. Tobiho zdravotný stav som skonzultovala a liečba mu bola schválená. Ďalšia šanca ako môže byť Tobiáško zas o čosi samostatnejší. Verím, že ho liečba posunie ďalej. Veľmi si prajem pre neho detstvo aspoň kúsok také ako majú jeho zdraví rovesníci. Naháňať sa za loptou, prísť ku mne po svojich nožičkách a povedať mi mama. Nevzdáme to, ale zároveň si uvedomujem viac akokedykoľvek predtým, že bez Vašej pomoci to bude pre nás dvoch s Tobim neskutočne náročné. Preto vás chceme poprosiť aj prostredníctvom tejto výzvy o pomoc pri vyzbieraní potrebných peňazí na liečbu v Mexiku.


Tobiáško zmenil a stále mení naše životy, pritiahol ku nám toľko krásnych ľudí. Učí nás nesmiernej pokore, trpezlivosti a vytrvalosti. 

Ďakujeme vám s Tobim zo srdca za všetko, za každé jedno euro, za každú jednu pomoc.                         Ďakujem vám, že rovnako ako ja, tak i vy veríte, že Tobi to zvládne..




Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?